DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Protez Göz Uygulaması

Protez Göz Uygulaması

ABONE OL
Kasım 9, 2023 18:48
Protez Göz Uygulaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bazı göz hastalıkları, geçirilen kazalar, göze yabancı bir cisim kaçması gibi çeşitli travmatik yaralanmalar sonucunda gözde geri dönüşümsüz bir görme kaybı gelişebilir. Gözün görme yetisini kaybetmesiyle ciddi derecede estetik kayıplar yaşanabilir ve bu tür durumlar kişilerin estetik kaygılarını tetikleyebilir ve ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Protez göz tedavisiyle bu tür şikayetler geride bırakılabilir. Her yaşta uygulanabilen protez göz ile hasarlı gözün yerine özel teknikler ile üretilen protez göz yerleştirilebilir ve estetik kaygılar giderilebilir.

Protez Göz Nedir?

Protez göz, görme işlevini kalıcı olarak kaybetmiş gözün şiddetli ağrı veya kozmetik kaygı yaratması halinde uygulanan bir ameliyat yöntemidir. Ameliyat kişinin, gerçek göz rengine uyumlu olacak şekilde yapılan protez gözün, işlevini yitirmiş gözün çıkarılması ardından göz yuvasına yerleştirilmesiyle gerçekleştirilir. Protez göz tedavisinde uygun ve kaliteli materyaller kullanılması halinde gerçek gözden neredeyse ayırt edilemeyecek olan bir kozmetik düzeltme yapılması sağlanır.

Protez göz, kişilerin yeniden görmesini sağlamaz. Sadece gerçek göze benzer yapay bir gözün göz yuvasına yerleştirilmesi adımlarından oluşur ve estetik bir görünüm elde edilmesini sağlar. Protez göz olarak orbital implantlar kullanılır. Göz dokusunun temizlenmesi ardından açığa çıkan boşluğu kapatmak üzere kullanılan bu implantlar yapay veya doğal materyallerden yapılır. İmplantlar hastaların göz renklerine uygun renklerin bulunabilmesi için çeşitli renklerde üretilir. Günümüzde implantlar akrilik, polietilen ve hidroksiapatit gibi materyallerden yapılır.

Göz Protezi Kimlere Uygulanabilir?

Göz, travmalar nedeniyle işlevini veya bütünlüğünü kaybedebilir. Farklı nedenler sonucunda gözde kalıcı hasarlar meydana gelebilir ve kişiler göz protezi tedavisine ihtiyaç duyabilir. Görme yetisinin kaybedilmesine neden olabilecek doğuştan gelen göz hastalıkları, tümörler, görme kaybına neden olan kazalar sonucunda kişilerde çeşitli şikayetler gelişebilir. Hastalık tedavilerinde yapılan uygulamalar nedeniyle gözün estetik görünümünde değişimler meydana gelebilir.

Göz protezi tedavisi pek çok farklı nedenle uygulanabilir. En sık nedenleri arasında ise aşağıdaki başlıklar yer alır.

  • Hastanın gözünde tümör gelişmesi halinde tümörün çıkarılması sonucunda göz yapısının bozulması
  • Görmeyen gözde şiddetli ağrı olması halinde ağrının dindirilmesi
  • Gözün ciddi bir hasar alması ardından görme yetisini kaybetmesinden diğer gözün de etkilenmesini önlemek
  • Estetik bir göz simetrisi sağlamak

Protez Göz Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Protez göz tedavisi, cerrahi girişimler ile gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir. Gerçekleştirilecek olan protez göz ameliyatı çeşidine göre 2 farklı şekilde uygulanabilir. Bu yöntemlerden biri evisserasyon yöntemidir. Bu yöntem dahilinde mevcut göz kasları alınmaz ve en sık kullanılan göz protezi uygulamasıdır. Ameliyathane ortamında gerçekleştirilen işlem sırasında hasta genel anestezi altındayken ameliyat gerçekleştirilir. Uygulama dahilinde sadece göz içeriğinin boşaltılması sağlanır. Gerekli doku çıkarılmasının yapılması ardından göz yuvasına orbital implant yerleştirilir. Tüm işlem yaklaşık olarak 30 dakika sürmektedir.

Protez göz tedavisindeki diğer uygulama ise enükleasyon yöntemidir. Bu yöntemin uygulanması halinde göz içeriğinin boşaltılmasının yanı sıra göz küresi de tamamen alınır. Göz kasları ve göz içeriği ayrılır. Orbital implantın yerleştirilmesi ardından kaslar implantın üzerine gelecek şekilde yeniden konumlandırılır. Bu yöntem genel olarak daha az tercih edilen bir yöntemdir. Göz tümörleri veya gözün hiç gelişmediği durumlarda uygulanan bir cerrahi yöntemdir.

Protez tedavilerinin her iki yönteminde de ameliyat bu alanda uzmanlaşmış bir göz hastalıkları uzmanı tarafından gerçekleştirilmelidir. Ameliyat sırasında kullanılan orbital implantın kalitesi yüksek kalitede olmalıdır. Böylece elde edilen ameliyat sonucu hasta için çok daha tatmin edici olacaktır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.