DOLAR 32,3914 0.21%
EURO 35,2434 0.04%
ALTIN 2.323,330,19
BITCOIN %
İstanbul
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Zatürre aşılama ile önlenebilir bir hastalıktır!

Zatürre aşılama ile önlenebilir bir hastalıktır!

ABONE OL
Kasım 12, 2021 10:20
Zatürre aşılama ile önlenebilir bir hastalıktır!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Solunum Derneği (TÜSAD) İnfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, halen enfeksiyona bağlı ölümler içinde ilk sırada yer alan zatürreden korunmanın en etkin yolunun aşılama olduğuna ve aşıya ücretsiz erişilebildiğine dikkat çekti.

Pnömoni, daha sık kullanılan adıyla zatürre, sıklıkla bakteriyel, viral ya da daha nadiren mantar enfeksiyonuna bağlı olarak oluşan bir hastalık. Zatürrenin tüm yaş gruplarda enfeksiyona bağlı ölümlerin birinci nedeni olduğuna dikkat çeken Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), 12 Kasım Dünya Zatürre Günü’nde önemli uyarılarda bulundu.

Zatürrede beş yaş altı çocuklar ve 65 yaş üstü yaşlıların özellikle risk altında olduğunu belirten TÜSAD İnfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, şu bilgileri verdi: “Zatürre (pnömoni), bu iki grupta en önemli ölüm nedenlerin arasında ilk sırada. Sıklıkla hasta kişilerden direnci düşük kişilere hava yoluyla ve yakın temas ile bulaştığından hızla yayılabiliyor. Kötü beslenme, eşlik eden immunyetmezlik, organ disfonksiyonları gibi sistemik direnç düşmesi ya da KOAH, bronşektazi, kronik solunum yetmezliği gibi hava yolu lokal direncini düşüren hastalıklarda da zatürre daha kolay ve daha sık görülüyor.”

CİDDİ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU

Gelişmekte olan ülkeler için zatürrenin halen bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Kömürcüoğlu, şu açıklamada bulundu: “Gelişmiş ülkelerde ise hekime ve antibiyotiklere ulaşımın kolaylaşmasıyla mortalite ve morbidite oranlarının geçmiş dönemlere nazaran azaldığını gözlemliyoruz. Gelişmiş ülkelerdeki oranların da düşmesi de etkin aşılama ve erken tanı programlarının hayata geçirilmesiyle mümkün olabilir.”

ZATÜRREDEN KORUNMADA EN ETKİN YOL AŞI

COVID-19 salgını döneminde viral zatürrenin ne kadar ciddi ve ölümcül olduğunun daha net anlaşıldığını aktaran Kömürcüoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Koronavirüs enfeksiyonu özellikle ağır vakalarda zatürreye neden olabiliyor. Zatürreden en etkin korunma yönteminin başında yaygın aşılama geliyor, bunu yeterli beslenme ve hijyen koşullarına dikkat etmek gibi önlemler takip ediyor. Korona sürecinde yaygın viral salgına bağlı olarak hem kendisinin zatürre yapması hem de eklenen bakteriyel enfeksiyonlar zatürre riskini ve ağırlığını artırıyor. Bu nedenle bu kış daha da dikkatli olmamız şart. Zatürre aşılama ile önlenebilir. Ülkemizde çocukların ve yaşlıların rutin aşılama programı içinde zatürre aşıları yer alıyor. Halkımız aile hekimliği kanalıyla aşılarını kolayca ve ücretsiz yaptırabilir. Aşılarımızı Sağlık Bakanlığı önerilerine uyarak yaptırmamız çok önemli.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.