DOLAR 32,3660 0.11%
EURO 35,0553 -0.15%
ALTIN 2.322,080,14
BITCOIN %
İstanbul
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Pandemiden etkilenen KOBİ’ler için toparlanma başladı

Pandemiden etkilenen KOBİ’ler için toparlanma başladı

ABONE OL
Kasım 16, 2021 13:40
Pandemiden etkilenen KOBİ’ler için toparlanma başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ödeme teknolojileri öncüsü Mastercard, pandeminin KOBİ’ler üzerindeki etkisini analiz ettiği yeni raporunu yayımladı. 19 farklı pazara odaklanan rapora göre, pandemiden büyük ölçüde etkilenen KOBİ’ler için toparlanma bu yıl itibarıyla başladı. 2021 yılında KOBİ'lerin toplam satışları yüzde 4,5 artarken, e-ticaret satışları ise yüzde 31,4 oranında arttı.

 

Geçtiğimiz yıldan bu yana dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi, küçük işletmeleri önemli ölçüde etkiledi. Ödeme teknolojileri öncüsü Mastercard, “İyileşme İçgörüleri: Küçük İşletmeler Yeniden Başlıyor” (Recovery Insights: Small Business Reset) adlı yeni araştırma raporunda pandeminin dünya genelindeki KOBİ’ler üzerindeki etkisinin boyutlarını gözler önüne serdi.

 

Dünya genelinde 19 pazara odaklanan rapor, krizin en çok hissedildiği dönemde küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) satışlarının büyük şirketlere göre yüzde 20 kadar geride kaldığını ortaya koydu. Raporda 2021 yılı itibarıyla toparlanmanın başladığının altı çizilirken; KOBİ'lerin toplam satışlarının yüzde 4,5 oranında, e-ticaret satışlarının ise yüzde 31,4 arttığı belirtiliyor. 

 

Merkezi bölgelerdeki KOBİ’lerin satışları düştü, şehir dışındakilerinki ise yüzde 8 oranında arttı

Pandemi nedeniyle kapanan küçük işletmelerin kapalı kaldığı sürenin büyük işletmelere kıyasla 3 kat daha fazla olduğu belirtilen rapora göre; Nisan ayında kapanan küçük işletmelerin üçte biri 6 ay boyunca kapalı kalırken, beşte biri ise 12 ay boyunca kapalı kalmaya devam etti. Turist sayısındaki azalma ve evden çalışmaya geçiş nedeniyle, merkezi iş bölgelerindeki küçük işletmelerin harcamaları yüzde 33 düşerken, şehir dışındaki küçük işletmelerin satışları ise yüzde 8 oranında arttı.

 

x

KOBİ’lerin e-ticaret kullanımı 3 ay içerisinde 3 kat arttı

Mastercard’ın analizine göre, geçtiğimiz yıl dünya genelinde kurulan küçük işletme sayısı üçte bir oranında artış gösterirken, büyük işletmelere göre 8 kat daha fazla yeni küçük işletme kuruldu. Bununla birlikte, bu süreçte e-ticaret faaliyetlerine başlayan küçük işletmelerin sayısı pandemi öncesine göre 3 kat artarak Temmuz 2020 döneminde zirveye ulaştı. Dijital kanallarda satış yapan küçük işletmelerin sayısı, küresel düzeyde hızla artmaya devam ediyor. 

 

Konaklama sektöründeki KOBİ’ler yaz mevsiminin kazananı oldu

Sektörler özelinde önemli veriler içeren raporda, konaklama sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin 2020 ve 2021 yaz aylarında açık ara farkla önceki yıllardan daha iyi performans gösterdiği belirtiliyor. Büyük şehirlerin merkezi noktalarında bulunan oteller pandemiden olumsuz etkilenirken, özellikle yurt içi seyahatlerde butik otellerde kalma eğiliminin artmasının KOBİ’lerin performansını olumlu yönde etkilediği görülüyor. 

 

Bununla birlikte, yapılan analizde, yeme-içme sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin 2021 yılında dünya genelinde büyük restoranlara göre yaklaşık yüzde 17 daha düşük performans gösterdiğinin altı çiziliyor.

 

Mastercard’ın KOBİ’lere desteği devam ediyor

Mastercard, COVID-19 döneminde ofislerini eve taşıyan KOBİ’lerin hayatını kolaylaştırmak için oluşturduğu MasterKOBİ destek paketini yeni avantajlarla büyütüyor. Mastercard KOBİ’lerin sürdürülebilir büyümelerine ve verimliliklerini dijitalleşerek arttırabilmek için ihtiyaç duyabilecekleri her türlü ürün ve hizmeti avantajlarla bir araya getiriyor. MasterKOBİ Paketi ile; HUAWEI MatePad 11, M-Pencil, klavye, kılıf yanı sıra 6 ay ekran garantisiyle 300TL, Platin Market’ten e-Ticaret paketlerinde 1.000 TL, Logo İşbaşı’nda e-Fatura ve ön muhasebe programında yüzde 20 indirim, Bitdefender kurumsal antivirüs ürünlerinde yüzde 30 indirim, Desk360 müşteri iletişim yazılımında 6 ay ücretsiz kullanım hakkı, Field.co  teknik servis yazılımında yüzde 15 indirim, WorqCompany dijital şirket kuruluşu ve sanal ofis çözümlerinde 6 ay boyunca 50 TL indirim, BerqNet siber güvenlik cihazlarında yüzde 25 indirim, Narbulut yedekleme sistemlerinde yüzde 20 indirim kazandırıyor. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.