DOLAR 32,3321 0.24%
EURO 35,1012 -0.1%
ALTIN 2.297,920,91
BITCOIN %
İstanbul
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Okullarda ki İç Hava Kalitesi, Öğrencilerin Sağlığını ve Başarısını Etkiliyor!

Okullarda ki İç Hava Kalitesi, Öğrencilerin Sağlığını ve Başarısını Etkiliyor!

ABONE OL
Kasım 17, 2021 13:40
Okullarda ki İç Hava Kalitesi, Öğrencilerin Sağlığını ve Başarısını Etkiliyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hifyber, okullardaki iç hava kalitesinin öğrencilerin sağlığı ve başarısı açısından önemine dikkat çekiyor.

 

 

Abalıoğlu Holding bünyesinde faaliyet gösteren ve nanofiber kaplı antibakteriyel-antiviral özellikte ki fitre kumaşı ile HVAC sistemleri için yüksek verimli filtreleme uygulamaları sunan HIFYBER, okullardaki ısıtma, havalandırma ve klima sistemlerinde kullanılan hava filtrelerinin, filtrasyon verimliliğinin öğrencilerin sağlığı ve başarısı açısından önemine dikkat çekiyor.

İç hava kalitesi, öğrencilerin sağlığını ve başarısını etkiliyor

Covid-19 pandemisinin kapalı mekânlardaki iç hava kalitesi konusunda toplumsal farkındalığı artırdığını belirten Hifyber Genel Müdürü Ahmet Özbecetek sözlerine şöyle devam etti: “Kapalı alanlarda havada asılı kalan bakteri ve virüsler, solunum yoluyla enfeksiyon riskini artırıyor. Özellikle okullarda ki iç hava kalitesi, öğrencilerin sağlığı kadar başarısını da doğrudan etkiliyor. 

Solunum yolu hastalıkları, okula devamsızlığın en önemli sebepleri arasında

Okullarda havalandırma sistemi olmaması, havalandırma sistemi olan okullarda doğru filtre kullanılmaması veya bu filtre bakımlarının zamanında yapılmaması durumunda çocuklarda; astım, öksürük, burun kanaması, teneffüs zorlukları, gözde sulanma veya kızarıklık, yüksek ateş ve hatta kalp rahatsızlıkları bile görülebiliyor. Astım ve diğer solunum yolu hastalıkları okula devamsızlığın en önemli sebepleri arasında yer alıyor. 

ASHRAE, Merv13 ve üstü filtre sınıfına sahip filtre kullanılmasını öneriyor 

x

Amerikan Isıtma Soğutma ve Havalandırma Mühendisleri Derneği’nin (ASHRAE) paylaştığı araştırma sonuçlarına göre; sınıflarda öğrencilerden havaya salınan karbondioksit, yetersiz havalandırma ve yetersiz filtrasyon nedeniyle sağlıksız ve rahatsız edici bir iç çevre oluşuyor. Bu nedenle ASHRAE, okullar için eğer HVAC sistemi izin veriyorsa en az Merv13 ve üstü filtre sınıfına sahip filtre kullanılmasını öneriyor. MERV derecesi yüksek olan filtre; toz partiküllerini ve havadaki diğer kirleticileri o kadar kolay hapsediyor. 

ASHRAE’nin raporuna göre okul havalandırmasında dış hava kalitesinin sensörler veya güvenilir web tabanlı uygulamalar ile ölçülmesi gerekiyor. Dış hava, sağlıklı değil ise daha fazla filtrelemeye ihtiyaç duyuluyor. Özellikle HVAC sistemlerinde ki filtrelerde biriken partiküllerin kontrol edilmesi ve bu doğrultuda filtrenin MERV derecesinin belirlenmesi hayati önem taşıyor. 

Nefes verme, konuşma, öküsürük gibi eylemler sırasında oluşan 1-4 mikrometre aralığında olan çok sayıda su damlası  (aerosol), küçük boyutları nedeniyle havada saatlerce asılı kalarak, sınıflardaki havayı filtreleyen; ısıtma, havalandırma ve klima sistemleri (HVAC) ile mahale taşınabiliyor. Okullarda HVAC sistemleri ile yeterli filtrasyon sağlanamaması, ortamda bulunan öğrencilerin ve öğretmenlerin, HVAC sisteminden havaya salınan mikrobiyal kontaminantları solumalarına neden oluyor. Havadaki partiküllerin, akciğerlere ulaşması ise iltihaplanmaya ve hatta başta kalp ve akciğer hastalıkları olmak üzere birçok solunum yolu hastalığına neden olabiliyor.

HVAC sistemlerinde yüksek performanslı filtre tercih edilmeli 

Sınıflarda havada asılı kalan bakterilerin, mantarların, küflerin, virüslerin ve bioaerosollerin, solunum yoluyla enfeksiyon riskini artırmaması ve alerjik reaksiyon oluşturmaması için HVAC sistemlerinde kullanılan filtrelerin yüksek performanslı, antibakteriyel-antiviral özellikte nanofiber kaplı olması hayati önem taşıyor.

İç hava kalitesinin iyileştirilmesi öğrencilerin başarısını 14 artırıyor

İç hava kirleticilerine uzun süre maruz kalan öğrencilerin ve öğretmenlerin sağlıklarının yanı sıra konsantrasyon kabiliyetleri de olumsuz etkileniyor. İç hava kalitesinin iyileştirilmesiyle birlikte öğrencilerin verimliliklerinin arttığı, daha az hata yaptıkları, odaklanma sorununun ortadan kalktığı ve sorulara daha hızlı cevap verdikleri görülüyor. Hatta iç hava kalitesi iyileştirilen sınıflarda okuyan çocukların notlarında yüzde 14 düzeyinde artış gözlemleniyor” dedi.

HIFYBER, antibakteriyel-antiviral özellikte ki Nanofiber Filtre Medyası ile ısıtma, havalandırma ve klima sistemlerinde kullanılan hava filtrelerinin filtrasyon verimliliğini artırarak, kapalı alanlarda alınan her nefesin sağlıklı olması üzerine çalışıyor.

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.