DOLAR 32,3142 0.19%
EURO 35,0812 -0.17%
ALTIN 2.278,520,06
BITCOIN %
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Geçmek bilmeyen sivilceniz, HS hastalığı işareti olabilir

Geçmek bilmeyen sivilceniz, HS hastalığı işareti olabilir

ABONE OL
Ekim 26, 2022 10:28
Geçmek bilmeyen sivilceniz, HS hastalığı işareti olabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Halk arasında az bilinen ve genelde hastaların konuşmaktan çekindiği hidradenitis suppurativa (HS) hastalığına doğru tanı konulması ortalama 10 yıl sürebiliyor. HS hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Deniz Demirseren, “Koltuk altı, kasık, kalça ve meme altlarında ağrılı, tekrarlayan hassas şişlikleriniz veya akıntılı yaralarınız varsa çekinmeden ve gecikmeden bir dermatoloji uzmanına başvurun” dedi.

 

Hidradenitis suppurativa (HS), kıl ve ter bezlerinin bulunduğu yerlerde ortaya çıkan kronik bir deri hastalığı.HS hastalığı erken teşhis edilmezse süreç içerisinde sivilceler koltuk altı, kasık, kalça ve meme altlarında ağrılı, hassas şişliklere ve akıntılı apselere dönüşüyor.2-3 Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Şehir Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Deniz Demirseren, yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren4 bu hastalıkla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

 

 

“HS tanısı ortalama 10 yıl gecikebiliyor”

HS lezyonlarının dağılımının cinsiyete göre değiştiğini belirten Prof. Dr. Demirseren, “Genelde genital bölge ve bacaklardaki lezyonlar, kadınlarda daha sık görülüyor” diye ekledi. Prof. Dr. Deniz Demirseren, HS’nin oluşturduğu lezyonlar hastaların yaşamını olumsuz yönde etkiliyor. Hastaların ağrılı ve akıntılı lezyonları iş gücü kaybına ve psikolojik sorunlara neden olabiliyor. Hastalar çekindikleri için doktora gitmiyorlar ya da dermatoloji dışındaki branşlara başvurabiliyorlar. Bu nedenle HS tanısı ortalama 10 yıl gecikebiliyor” dedi. 

 

 

x

“HS kalıtsal (genetik) yatkınlık sonucu oluşabiliyor”

Ailede HS yatkınlığının, hastalık riskini artırabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Deniz Demirseren, “HS belirtileri ile bana danışan bir annenin erkek kardeşinde ve ikiz çocuklarında da benzer belirtiler olduğunu öğrendim. Bunun üzerine HS teşhisi konulan bu hastalar da tedavi edildiler” dedi. HS hastalığının alevlenme ve yatışma dönemleri olabileceğine, doğru tedaviler ile hastaların yaşam kalitesinde önemli iyileşmeler gözlenebileceğine vurgu yapan Prof. Dr. Demirseren, fazla kilo ve sigara içmenin hastalığı şiddetlendirebileceğini belirtti. 

 

 

“HS hastaları mutlaka dermatoloğa başvurmalı”

Hastaların şişliklerin oluştuğu bölgeleri çok iyi gözlemlemesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Demirseren; son 6 ayda koltuk altı, kasık, kalça ve meme altlarında iki veya daha fazla kez şişlik oluşuyorsa mutlaka bir dermatoloğa başvurmaları gerektiğini vurguladı. Bu belirtileri gösteren hastalara ayrıca www.hidradenit.com internet sitesindeki “Doktor Görüşme Rehberi” sayesinde doktor görüşmelerine hazırlıklı gidebilecekleri önerisinde bulundu.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.