DOLAR 32,5949 0.36%
EURO 34,8757 0.38%
ALTIN 2.502,260,73
BITCOIN %
İstanbul
12°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ege'de “Uluslararası Türk Dünyası Sanat Eserleri ile Yazma ve Matbu Eserler Koleksiyonu" Sergisi açıldı
  • GÜNLÜK HABERCİ
  • Teknoloji
  • Ege'de “Uluslararası Türk Dünyası Sanat Eserleri ile Yazma ve Matbu Eserler Koleksiyonu" Sergisi açıldı

Ege'de “Uluslararası Türk Dünyası Sanat Eserleri ile Yazma ve Matbu Eserler Koleksiyonu" Sergisi açıldı

ABONE OL
Ocak 2, 2023 11:40
Ege'de “Uluslararası Türk Dünyası Sanat Eserleri ile Yazma ve Matbu Eserler Koleksiyonu" Sergisi açıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ege Üniversitesi (EÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü (TDAE) geniş kapsamlı iki sergi düzenleyerek sanat ve kitapseverlere ev sahipliği yaptı. “Uluslararası Türk Dünyası Yazma ve Matbu Eserler Koleksiyonu Sergisi” ile “Uluslararası Türk Dünyası Sanat Sergisi” Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsünde açıldı.

Enstitü Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit’in koordinatörlüğünde düzenlenen sanat sergisinde Türk Dünyası temalı sanatsal objeler, geleneksel kıyafetler, tablolar, biblolar ve muhtelif sanat eserleri sergilendi. Uluslararası Türk Dünyası Yazma ve Matbu Eserler Koleksiyonu Sergisinde ise yakın dönemde vefat eden diplomat Abdülhadi Güzel’in kızı Aynur Güzel tarafından Ege Üniversitesi Türk Dünyası Enstitüsü kütüphanesine bağışlanan kitaplarıyla birlikte çok sayıda nadir Türk kültürü temalı kitaplar sergilendi.

Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit tarafından açılışı gerçekleştirilen sergiye Enstitü kurucu müdürü Prof. Dr. Fikret Türkmen, EÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Sunlu, EÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timuçin Gençer, Hemşirelik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fahriye Vatan, EÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yasemin Soysal, EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü idari ve akademik personeli, öğrencileri ile birlikte çok sayıda ziyaretçi katıldı.

           “Enstitümüz Türk Dünyasına açılan penceredir”

Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Nadim Macit, “Bugün, iki uluslararası sergi gerçekleştiriyoruz. Bu uluslararası sergilerimize Azerbaycan’dan, Özbekistan’dan, Balkanlar’dan gelen katılımcılarımız var ve sergilerimizde eserleri ile yer alan paydaşlarımızdan onay alarak katılımlarını sağladık. Bağışçılarımız ve kurucumuz Prof. Dr. Fikret Türkmen’in katkılarıyla oluşturulan sergimizdeki kitaplar sınıflandırılarak kütüphanemize kayıtlandırılacaktır ve böylelikle resmiyete girmiş olacaktır. 30 yıldır Türk Dünyasından getirilen ve sembolik değeri olan kültür ürünleri kütüphanemizde yer bulmaktadır. Bu semboller Türk Dünyasının kültürel yapısını, kültürel benliğini ortaya koymakta ve millî kimliğimizi göstermektedir. Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Dünyasına açılan bir penceredir. Türk dünyasında ortak bir dil, ortak bir bakış açısı oluşturmak için bu tür faaliyetlere devam edeceğiz” dedi.

“Tek bir sayfasını milyonlara değişmem”

Babasının kitaplarını Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü’ne bağışlayan Aynur Güzel, “Bağışlamış olduğumuz kitaplar öğrencilere ve gelecek nesillere ışık olsun. İnsanlarımızın, Türk kültürüne ait değerlerin anlamlarını bilmeleri lazım. Bu semboller Türk Dünyasına ait ortak değerlerimizdir. Babamın kitapları manevi açıdan değerli olduğundan dolayı değil satmak, tek bir sayfasını milyonlara değişmem” diye konuştu. Birbirinden değerli kitap ve sanat eserlerini büyük bir güven duygusu ile Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü’ne bağışladıklarını ifade eden bağışçı, gerçekleştirilen iki görkemli sergi ile bu tercihlerinin ne kadar isabetli olduğunu yerinde gördüklerini dile getirdi.

Açılışı gerçekleştiren heyetin sergilenen kitap ve sanat eserleri hakkında enstitü öğretim üyelerinden tanıtıcı bilgiler aldıkları ziyaret sonrasında bağışçı Güzel ailesini, Türk Dünyasının farklı ülkelerinden açılışta bulunan katılımcıları ve Ege Üniversitesi akademik personelini makamında ağırlayan Prof. Dr. Macit, yakın dönemde Çocuk Vakfı kurucusu değerli şair Mustafa Ruhi Şirin’in önemli bir çocuk edebiyatı külliyatını Enstitüye bağışladığını dile getirerek önümüzdeki dönemde Türk Dünyası Çocuk Kültürü temalı sanat ve kitap sergisi hazırlığı içerisinde olduklarını ifade etti.

Açılış,  Türk Dünyasından gelen çok sayıda katılımcının ve açılışta bulunan çok sayıda Ege Üniversitesi akademik ve idari personeli ile öğrencilerinin birlikte hatıra fotoğrafı çekiminin gerçekleştirilmesi ile sona erdi.  

x

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.