DOLAR 32,4460 0.23%
EURO 35,1514 -0.06%
ALTIN 2.331,420,54
BITCOIN %
İstanbul
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Diz Protezlerinde Modern Yöntemler Hareket Kabiliyetini Geri Kazandırıyor

Diz Protezlerinde Modern Yöntemler Hareket Kabiliyetini Geri Kazandırıyor

ABONE OL
Aralık 16, 2021 10:40
Diz Protezlerinde Modern Yöntemler Hareket Kabiliyetini Geri Kazandırıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kireçlenme yani Osteoartrit halk arasında bilinenin aksine her yaşta görülebiliyor. Özellikle diz kireçlenmeleri kişinin hareketlerini kısıtlayarak, sosyal hayatı da olumsuz yönde etkiliyor. Kireçlenmenin ilerlediği durumlarda protez cerrahisi ön plana çıkarken, son yıllarda robotik diz protezi ameliyatları ile başarılı sonuçlar alınıyor. Türkiye’nin önde gelen Ortopedi ve Travmatoloji doktorları Memorial Sağlık Grubu’nun “6. Ortopedi Günleri” etkinliğinde bir araya gelerek diz protezi konusu üzerindeki deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Online ortamda gerçekleştirilen “A’dan Z’ye Diz Protezleri” etkinliğine Brandenburg Havel Üniversitesi’nden ünlü uzman Prof. Dr. Roland Becker konuk olarak katıldı.

Dizinizi ağrılardan koruyun

“A’dan Z’ye Diz Protezleri” etkinliğinde konuşan Op. Dr. Yalın Dirik, diz ağrılarının farklı birçok nedenden kaynaklanabileceğinin altını çizdi. Yanlış spor hareketleri, fazla kilo, spor yaparken yanlış ayakkabı kullanımı, oturuş şekli sorunları, diz üzerinde uzun süre çalışmak gibi günlük hayatta yapılan hatalar nedeniyle diz ağrılarının yaşanabileceğini ifade eden Dirik, “Bu tür ağrılar genellikle önleyebileceğimiz etkenlerdir. Ancak diz ağrıları sadece önlenebilecek nedenlere bağlı gelişmeyebilir. Romatizmal hastalıklar, enfeksiyonlar, kıkırdak problemleri, diz bağ yaralanmaları ve menisküs hasarları da diz ağrılarına neden olabilmektedir. Spor sırasında doğru ekipman kullanılması, kilo kontrolünün sağlanması, özellikle spor öncesi diz kaslarını güçlendirecek egzersizlerin yapılması, dizi zorlayan hareketlerden kaçınılması ilk etapta alınması gereken önlemlerdendir.” diye konuştu.

Tedavi hasta ve hastalığa göre şekillendirilmeli

Memorial Şişli Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Olcay Güler de, diz ağrılarının tedavisinde hasta ve hastalığa göre hareket edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Dizde ağrıya neden olan rahatsızlığın ortaya konulmasından sonra hastaya özel tedavilerin planlanması gerektiğini hatırlatan Güler, “Tedavinin ilk aşamasında konservatif yöntemler tercih edilmektedir. Fizik tedavi, adale güçlendirici egzersizler veya ilaç tedavileri ile ağrılar kontrol altına alınabilir. Ancak çözüm için her zaman hastalığa yönelik tedaviler uygulanmalıdır. Özellikle kıkırdak hasarı kaynaklı diz ağrılarını azaltmak için PRP, kök hücre, hyalüronik asit ve sitokin gibi eklem içi enjeksiyonlar uygulanabilmektedir. Erken dönem kireçlenme hastaları ve ameliyat için uygun olmayan kişilerde PRP ve kök hücre tedavileri ön plana çıkarken bu tedavilerin asıl uygulanacak tedavilere destekleyici yöntemler olduğu unutulmamalıdır. Diz ağrısına menisküs sorunları ya da çapraz bağ sorunları yol açıyorsa cerrahi tedaviler uygulanmalıdır. İlerlemiş kıkırdak sorunlarında yüksek tibial osteotomi cerrahisi, kıkırdak nakli ya da protez cerrahileri planlanmaktadır.

Diz protezi cerrahisinde robotik dönem

Memorial Şişli Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Mahir Mahiroğulları, ilerleyen kıkırdak sorunlarında altın standart tedavinin diz protezi olduğunu vurguladı. Diz protezi ameliyatlarında robotik dönemin ön plana çıktığını sözlerine ekleyen Mahiroğulları şöyle konuştu; “Diz eklemi kalça eklemi gibi vücuttaki büyük eklemlerden bir tanesidir. Diz dengesini çevresindeki bağlar sayesinde sağlamaktadır. Kendi içerisinde çok hassas bir yapısı bulunmaktadır. Bu hassas yapıda birçok nedenden dolayı eklem yüzeyleri tamamen yıpranabilir. Kıkırdak yapıda meydana gelen bu yıpranmalarda birçok tedavi uygulanmakla birlikte protez cerrahisi kalıcı çözümler sunabilmektedir. Protez cerrahisinde uyluk kemiğinin ve alt kaval kemiğinin ise üst ucunda ortaya çıkan bozulmalar tıraşlanarak buraya metal aksam yerleştiriliyor. Gerekirse diz kapağı kemiği de ilave ediliyor. Protez cerrahisinde son yıllarda ön plana çıkan robotik protez cerrahisi bu anlamda hem hastaya hem de doktorlara büyük avantajlar sunmaya başladı. Bilgisayar desteği ile yapılan robotik protez cerrahilerinde kemiklerdeki kesiler minimum hatayla gerçekleşmekte ve yumuşak doku daha az zarar görmektedir. Hastaya en uygun protez en ideal şekilde takılmaktadır. Milimetrik kesiler sayesinde yumuşak dokunun daha az zarar görmesi hastanın da daha çabuk iyileşmesi ve günlük hayatına dönmesine olanak sağlamaktadır”.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.